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BCTF Advice to Local Presidents and Frequently Asked 
Questions Regarding the Amendments to the Class Size 
Regulations 

 
We understand that the BCTF has recently provided advice and direction to its Local 
Presidents regarding the recent changes to the Class Size Regulations. Their advice 
and direction are listed below along with BCPSEA’s suggested responses and an FAQ.   
 
The BCTF advice and direction is as follows: 
 
1. That local presidents meet with the superintendent before the first week of school to: 

 
• outline our position that based on the new definition of consultation, the BCTF advise members 

that Bill 33 limits cannot be exceeded until the consultation/consent process is complete; 
• demand that resources be in place to address concerns raised in the consultation/consent 

process; and 
• request principals provide rationales in writing. 
• put the demand for resources in writing. 

 
2. That  BCTF members: 

 
a. continue to participate in the consent/consult process; 
b. request that information relevant to a proposal for the size and organization of their class(es) be 

provided in writing; 
c. use the two day consultation period to 

 
i. record information regarding the consultation process on a form based on the provincial 

template, 
ii. raise concerns regarding the learning situation for students, 
iii. request the provision of additional resources as per policy 3.Q.02; and 

 
d. report any violations, including lack of meaningful consultation, by signing on to the provincial 

grievance using the Class Size and Composition Provincial Grievance Reporting Form. 
 
3. That based on the new definition of consultation, the BCTF advise members: 

 
a. that Bill 33 limits cannot be exceeded until the consultation/consent process is complete; and  
b. to file grievances if limits are exceeded before the consult/consent process is complete. 

 
 

4. That teacher counsellor is not to participate in organizing classes that exceed School Act limits 
without direction in writing from an administrator. 
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BCPSEA’s Advice and FAQ’s: 
 
 

1. Where does the principal place the student(s) during the 2 school days of 
consultation? 

Students may be placed in a class on an interim basis pending the consultation and finalization 
of the class configurations.  This interim placement is contrary to the advice provided by the 
BCTF in Point 1 above.  If there is a dispute, however, the teacher is not entitled to refuse the 
student placement although the union may file a grievance. 
As students may be placed in a class on an interim basis, a statement should be included in the 
materials provided by principals to teachers to alleviate any misperceptions that a final decision 
has already occurred during the early stages of September when preliminary staffing has been 
assigned, but before the consultation process has been completed.  For example: Initial class 
compositions and assignments that occur prior to and during the consultation period in 
September should not be perceived in any way as being indicative of a decision made. 

 
 
 

2. Can a teacher refuse to let a child into his/her class or refuse to teach a class 
during the period of consultation? 

Districts should expect teachers to follow the “work now grieve later” process and continue to 
teach regardless of class size during the consultation process.  Any dispute would then proceed 
through the grievance process set out in the Collective Agreement. 

 
 
 

3. Can a teacher counsellor refuse to participate in organizing classes that exceed 
the School Act limits without direction in writing from an administrator? 

It is important to note that the School Act does not provide for limits beyond Grade 3 but, 
instead stipulates the threshold at which consent and consultation are required.  All teachers are 
expected to perform their full duties during the term of the collective agreement.  If a teacher 
counsellor is refusing to participate in organizing classes and this is part of their duties they may 
be disciplined and/or that action may be deemed by the Labour Relations Board or an arbitrator 
to be a strike during the term of the collective agreement or a violation of the collective 
agreement itself.  A Principal, furthermore, is not required to provide any teacher with written 
direction to perform their regular duties.  In the case of such a refusal, however, you should 
contact your BCPSEA district liaison for advice and to determine the most appropriate course of 
action.  It may become necessary to provide written direction in such circumstances on a 
without prejudice basis and BCPSEA is considering whether further action through the 
grievance process or the Labour Relations Board will be necessary. 
 
 
 

4. Some BCTF locals are asking for release time for teachers to attend consultation 
meetings.  Are districts required to provide release time for teachers? 

There is nothing in the class size provisions of the School Act or the Class Size Regulation that 
requires districts to provide release time for teachers for the purpose of consultation.  However, 
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it is within the discretion of districts to provide release time if it is deemed operationally 
necessary. 

 
 
 

5. Some BCTF locals are taking the position that “teachers will be expecting 
information relevant to proposals for the size and organization of classes to be in 
writing”.  Are principals required to provide relevant information to teachers in 
writing? 

The definition of consult does not require that the relevant information be provided in any 
specific form.  Despite the advice of the BCTF in Point 1 and Point 2 above, it is not mandatory 
that the information be provided in writing.  

  
 
 

6. Some BCTF locals are taking the position that “teachers will also expect written 
rationales for proposals that exceed 30 students or 3 special needs students in a 
class”.  Are principals required to provide written rationales to teachers? 

The new definition of consult requires that the principal of a school provide the teacher of a 
class with information relevant to a proposal for the size and organization of the class.  There is 
no specific requirement that principals provide “written rationales” for the proposal. 

 
 
 

7. Some BCTF locals are taking the position that “in order for there to be genuine 
consultation regarding class size and organization, the district must be able and 
willing to provide resources to address concerns that will arise during the 
process”.  Are districts required to provide additional resources such as…..? 

The class size provisions of the School Act and the Class Size Regulation do not require that 
additional resources be provided when grade 4 – 12 classes have more than 30 students or 
when there are more than 3 students with an IEP in a class. 

 
 
 

8. Why has BCPSEA revised the forms that it is recommending districts use during 
the consent and consultation processes? 

The forms that were provided by BCPSEA to districts as a template in 2006 included the 
following information: 
 

• Rationale for the Organization of the Class 
• Acknowledgement that the teacher either agreed or disagreed with the organization of 

the class 
• Signature lines for the teacher and the principal 
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We no longer recommend that the information above be included on the forms as rationales for 
the organization of the class since they are not required and consultations do not require a 
signature of the teacher.  We also decided to recommend two new forms: 
  
(1) A record of consent discussions for grades 4-7 with more than 30 students.  On these forms, 

we included a place to record the teachers consent or failure to give consent and a 
signature line for the teacher and the principal. 

(2) A record of consultation discussions for grades 8-12 with more than 30 students and for 
proposed classes with more that 3 students entitled to an IEP.   

Based on feedback from districts, we revised the forms to make it clear which form to use for 
consent discussions and which form to use for consultation discussions.  The revised forms are 
attached.  As stated in @ Issue 2008-11 Class Size - Guidelines for New Regulations, such 
forms should be for the principal’s use only.   

 
 
 

9. If the principal takes notes during a verbal consultation discussion with a 
teacher, should the principal provide the teacher with a copy of the notes? 

The BCTF is recommending that teachers’ record information regarding the consultation 
process on a form based on a provincial template.  Therefore, principals are encouraged to 
keep their own notes of the consultation discussions that they have with teachers to use should 
a grievance arise.  Such notes should be taken during the discussion or recorded immediately 
afterwards (with a notation as to when the notes were recorded).  Further, the notes should 
record the discussion, but not include any other commentary or notations.  Principals do not 
have to provide their notes to the teacher.   

 
 
 
Questions 
 
If you have any questions regarding this bulletin, please contact your BCPSEA labour relations liaison.  
 
 
 


